Το πρώτο βλέμμα, το πρώτο άγγιγμα ήταν η πρώτη αμοιβαία επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων, ήταν η πρώτη μορφή επικοινωνίας. Η παρεμβολή της απόστασης ήταν απαγορευτική για την αίσθηση της αφής, αλλά όχι και για την όραση ή την ακοή. Γεννήθηκε λοιπόν στον πρώτο άνθρωπο η ανάγκη της τηλε-επικοινωνίας, δηλαδή της από μακριά επικοινωνίας. Πιστεύουμε ότι η πρώτη κραυγή ήταν η πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας από μακριά. Έχει εξακριβωθεί ότι ο πρώτος άνθρωπος χρησιμοποιούσε άναρθρα τη φωνή του, πριν αποκτήσει έναρθρο λόγο. Εντούτοις από την πρωτόγονη εποχή γνώριζε ότι η φωνή χάνεται, ενώ τα γραπτά μένουν. Ζωγράφιζε λοιπόν στις σπηλιές που κατοικούσε τα γνωστά μας σήμερα σπηλαιογραφήματα, μορφές και σχήματα, λιοντάρια, πιθήκους την εντυπωσιακή πανίδα της εποχής του και φυσικά ανθρώπους. Για δεκάδες χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος ως την ανακάλυψη της φωτιάς ήταν υποχρεωμένος να επικοινωνεί με ηχητικά μέσα. Η φλόγα του Προμηθέα από την Ελληνική Μυθολογία θεωρείται ότι ήταν η πρώτη επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ανακάλυψη της φωτιάς δημιούργησε μια εναλλακτική μορφή οπτικής επικοινωνίας, χάρη στην οποία πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ μεγαλυτέρων αποστάσεων. Μια δάδα στην κορυφή ενός βουνού ήταν αρκετή, από τις απέναντι βουνοκορφές, όσο πιάνει το μάτι. Μπορούσε να έρθει η απάντηση και αυτός ο τρόπος επικοινωνίας μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποιήθηκε και σχετικά ... πρόσφατα. Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, πριν δηλαδή εφευρεθεί ο ηλεκτρικός τηλέγραφος του Μορς, οι δάδες είχαν τη θέση τους στο σύστημα επικοινωνίας του ανθρώπου. Η όραση, η ακοή, ο ήχος και η φωτιά ήταν τα «όπλα», τα πρωτόγονα μέσα της τηλεπικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
Στη σημερινή εποχή, που τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη, το να μιλούμε για τηλεπικοινωνίες στην Αρχαία Ελλάδα ακούγεται πολύ περίεργο, αφού βέβαια δε γνώριζαν τότε το τηλέφωνο. 'Η μήπως το γνώριζαν; Μήπως είχαν αναπτύξει τις οπτικές τηλεπικοινωνίες; Χρησιμοποιούσαν μηχανισμούς και όργανα τηλεπικοινωνίας; Η απάντηση είναι καταφατική. Γνώριζαν και μάλιστα πολλούς τρόπους και μεθόδους τηλεπικοινωνίας, μερικοί των οποίων είναι οι πρόγονοι των σημερινών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Ο πρώτος τύπος επικοινωνίας ήταν οι Έφιπποι Αγγελιοφόροι ή οι Πεζοί Δρομείς. Ο Φειδιππίδης έγινε ο γνωστότερος αγγελιοφόρος δρομέας στην Αρχαιότητα, μεταφέροντας από το Μαραθώνα στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών, ιδρύοντας, εν αγνοία του, αλλά και προς τιμή του, το αγώνισμα του Μαραθώνιου. Αλλά και το ολυμπιακό αγώνισμα της Σκυταλοδρομίας είναι το κατάλοιπο αρχαίου ταχυδρομικού συστήματος.