Γιορτάζουμε σήμερα, 28η Οκτωβρίου,  την ημέρα που η Ελλάδα είπε ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό. Η αντίσταση του λαού μας το 1940 εμπνέει και υπενθυμίζει τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.  Η σημερινή ημέρα μας καλεί να αναλογιστούμε την ιστορία μας και να προβληματιστούμε για το μέλλον. Ας μην ξεχνάμε τις θυσίες των προγόνων μας στα βουνά της Πίνδου και ας δεσμευτούμε να διαφυλάξουμε τα αγαθά που μας κληροδότησαν.

  Ανάμεσα σε αυτούς που πολέμησαν στα μέτωπα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους Διαβιβαστές, τους ανώνυμους ήρωες που μετέφεραν τα κρίσιμα μηνύματα κάτω από αντίξοες συνθήκες, συνδέοντας τις μονάδες και εξασφαλίζοντας την επιτυχία των επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρχε ένα ενιαίο Όπλο στη μορφή που υπάρχει σήμερα, ο αγώνας τους ήταν καθοριστικός κάτω από το Όπλο του Μηχανικού και διάσπαρτοι στις Μονάδες.  Αντικατοπτρίζει την κρίσιμη σημασία των επικοινωνιών σε κάθε σύρραξη του 20ου αιώνα και μετά. Παρά το γεγονός ότι συχνά παραβλέπεται, το προσωπικό των Διαβιβάσεων εργάστηκε ακούραστα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των Στρατιωτικών Μονάδων και τη Διοίκηση.

  Οι Διαβιβαστές κατασκεύασαν και συντήρησαν ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεφώνων, τηλεγράφων και ραδιοφωνικών σταθμών σε ολόκληρο το μέτωπο. Αυτό επέτρεψε την ταχεία μετάδοση εντολών, πληροφοριών και αναφορών, κάτι που ήταν απαραίτητο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Οι γραμμές επικοινωνίας συχνά καταστρέφονταν από βομβαρδισμούς, πυροβολισμούς ή άλλες εχθρικές ενέργειες. Οι Διαβιβαστές εργάζονταν ακούραστα για να επιδιορθώσουν τις βλάβες αυτές, συχνά υπό τον κίνδυνο των εχθρικών πυρών. Η ασφάλεια των επικοινωνιών ήταν εξαιρετικά σημαντική. Οι Διαβιβαστές χρησιμοποιούσαν περίπλοκους κώδικες για να κρυπτογραφήσουν τα μηνύματα και να τα προστατεύσουν από την υποκλοπή από τους Ιταλούς.  Πολλές φορές χρειάθηκε και ενεπλάκησαν στενά και αγωνίσθηκαν, όπως το απλό Πεζικο,  Στο πυροβολικό και το Ιππικό, παρείχαν τις απαραίτητες επικοινωνιακές υπηρεσίες.
Οι διαβιβαστές αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, όπως:
Το δύσβατο έδαφος: Το ορεινό και δύσβατο έδαφος της Ελληνοαλβανικής μεθορίου καθιστούσε δύσκολη την κατασκευή και τη συντήρηση των επικοινωνιακών δικτύων.
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες: Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η βροχή και το χιόνι επηρέαζαν αρνητικά τον εξοπλισμό και τις επικοινωνίες.
Οι συνεχείς βομβαρδισμοί: Οι Ιταλοί βομβάρδισαν συστηματικά τις ελληνικές γραμμές επικοινωνίας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
  Συνολικά η συνεισφορά των Διαβιβάσεων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν κρίσιμη και καθοριστική για την επιτυχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Χάρη στην αφοσίωση και την επαγγελματική τους κατάρτιση υπό το Όπλο του Μηχανικού, οι τότε Διαβιβαστές της τότε εποχής διασφάλισαν την ομαλή λειτουργία της επικοινωνίας, συμβάλλοντας έτσι στην αποτυχία της ιταλικής εισβολής. Η ιστορία των αγγελιοφόρων, εν πολλοίς αγνωστη στη λήθη της ιστορίας, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου,  όπου αναδύεται, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας.  Γενικά, επαιξαν έναν κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της πατρίδας μας και αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό και την αναγνώριση μας, Συνέβαλαν ταυτόχρονα και στην αναγκαιότητα της επίσημης ίδρυσης του 5ου Όπλου του Ελληνικού Στρατού στις 8 Φεβ του 1946. 
  Τέλος, τα διδάγματα που αντλούμε από την εμπειρία των Διαβιβάσεων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο μας υπενθυμίζουν ότι οι επικοινωνίες αποτελούν ζωτικό παράγοντα για την νίκη μιας χώρας.  Η μελέτη της ιστορίας των επικοινωνιών μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αναπτύξουμε πιο ανθεκτικά και ασφαλή συστήματα στο μέλλον.

Ας συνεχίσουμε να τιμούμε την ιστορία μας και να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των ηρώων μας.

Χρόνια Πολλά στους Έλληνες Διαβιβαστές ! Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες !

Αντγος ε.α. Κουτρουμάνης Δημήτριος

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εθνική Ηχώ (Οκτώβριος 2024)